Interaktív játékos oktatató környezet megteremtése

A táborozó gyermekek interaktív oktatató eszközökön keresztül, szórakoztató élményelemek segítségével tölthetnek el hasznos és emlékezetes órákat. A tematikát illetően a régió életét, környezeti értékeit is nagyban meghatározó őselem, a víz erejét, körforgását, hasznosítását és szabályozását mutatja be modern, interaktív, látványos szemléltető eszközökön keresztül. Az interaktív játékok minden korosztály számára tartalmas kikapcsolódást nyújtanak. A központ beltéren működik, ennek köszönhetően egész évben, időjárástól függetlenül látogatható.
 

“Kövesd nyomon a víz körforgását” játék
Egy látványos domborzati terepasztal részletesen kidolgozott felszínnel, vízfolyásokkal, víznyelővel, forrásokkal, barlangrendszerrel, tengerrel szemlélteti a víz körforgását, ahol a víz folyamatos áramlásban van.

“Figyeld meg, miként fejlődik a folyó”
A hegyekből lefolyó vizek folyamatosan alakítják a domborzatot, de nem véletlenszerűen, hanem nagyon is komoly összefüggéseket mutatva a vízhozammal, mederanyaggal, lejtésviszonyokkal. Ezen dolgokat figyelhetjük meg rendkívül látványosan, elevenen mozgó vízfolyásokkal. Persze közbe is avatkozhatunk egy gáttal, gázlóval vagy akár a tengerszint megemelkedésével is. Szemünk láttára alakulnak ki a meanderező medrek, a pusztuló és épülő partok, épülnek és pusztulnak szigetek, és végül jönnek létre gyönyörű delta torkolatok.

“Kinek mit jelent a folyó?”
A természeti elemek, objektumok mindenkinek mást és mást jelentenek. Nincs ez másképp a vízierőművet üzemeltető tulajdonos, egy halász, víziturista és természetvédő esetében sem. Mindegyik másnak szeretné látni a folyóinkat. Ezzel a játékkal próbára tehetik magukat, hogy vajon képesek-e megegyezni. Vagy győzzön az erősebb?!

“Lássuk, mire vagy képes!”
Manapság ritkán támaszkodunk saját erőnkre ha energiára van szükségünk, fogjuk gépeinket és bedugjuk a konnektorba, és azok mennek. De mi van, ha nem? Hát akkor nekünk kell generátort tekerve áramot termelnünk és igencsak leizzadhatunk, ha egy turmixgépet vagy hajszárítót is szeretnénk üzemeltetni. Célja, hogy kézi erővel áramot állítsanak elő, mellyel különböző, általuk kiválasztott eszközt tudnak működésbe hozni, így pl.: izzó, rádió, hajszárító, habverő, ventillátor.

“Fedezd fel a víz erejét!”
Ez a kiállítás legösszetettebb darabja, ahol folyamatos áramlásban van a víz. Itt mindig történik valami: az örvény elnyeli a bedobott labdát, a szökőkút hol magasabbra emeli a pingponglabdát, hol elejti, a vízsugarak magasra tolják pályáján a labdákat, majd gurulhatnak alá. A kis házak csapjaiba a vizet a résztvevők által összeszerelt vízvezetékrendszeren lehet eljuttatni, és közben jönnek fel és alá a hajók zsilipelve, a tengeri hullámokat megtörve kell közlekedned! Felülcsapó, alulcsapó és turbinás vízkerekeket próbálhatsz ki, vizet emelhetsz a legősibb szerkezetekkel akár 1 méter magasba is.

“Magic planet - turbulens földgömb”
Így csináld! A forgatókorong segítségével először lassan és állandó sebességgel hozd mozgásba a földgömböt! Ezután forgasd gyorsabban a földgömböt, és hasonlítsd össze a hatásokat! Mit veszel észre? Amit látsz: A lassabb forgatás esetén rendezett, párhuzamosan futó, azaz lamináris áramlatok láthatók. Amint gyorsabban forog, viharos, kaotikus, úgynevezett turbulens áramlatok sokasága keletkezik. Miért történik ez? A földgömbön lévő folyadékban keletkező turbulenciák azt szemléltetik, hogy hogyan keletkeznek az áramlatok az atmoszféránkban. Ami itt másodpercekig tart, az a Föld atmoszférájában (és más bolygók esetén is, amelyek atmoszférával rendelkeznek) órák és napok alatt zajlik le.

 

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA:
Interaktív oktató környezet a Holnapocska Táborban