• 2018 Már. 12.
  09:24

  A 2017. évi nyári táborok előkészületei a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolában már kora tavasszal megkezdődtek, hiszen a „GO IN NATURE” pályázat támogatásából (az Interreg V-A Szlovénia–Magyarország Együttműködési Program keretében) kedvezményes táborozási lehetőséget hirdettünk általános iskolás gyerekek számára.

  A Zalaerdő két turnusban fogadta az erdei környezetben pályázati támogatással táborozni vágyó gyermekeket, a projektnek köszönhetően Szlovéniából is. A diákok egy igényesen elkészített alkotással – rajzzal, mesével, verssel – pályázhattak a két turnusban meghirdetett obornaki erdei kalandtáborba, melyekbe szlovén gyermekek jelentkezését is vártuk. A nyerteseknek csak a szállásdíjat kellett fizetniük, a programok és az étkezések költségeit a pályázati forrás fedezte. Mindkét kalandtáborban 25-25 gyermek vehetett részt, az első turnusba 7 szlovén diák is érkezett a dobronaki szlovén–magyar kéttannyelvű általános iskolából.

   

  „Ez nem is egy sima tábor, ez egy ajándéktábor!”

   

  A július 3–7-ig, valamint az augusztus 14–18-ig megrendezett táborokban rengeteg élményben részesültek a gyerekek; buszos kirándulást szerveztünk nekik Csömödérbe, illetve Kaszóba, utazhattak erdei vasúttal, részt vehettek rendőrkutya- és dzsúdóbemutatón, bőrdíszműves, fazekas és kézműves foglalkozáson, légpuskás lövészeten, illetve vadászíjász bemutatón.

  A júliusi turnussal ellátogattunk az eszteregnyei Míves Tej Manufaktúrába, ahol a sajtkészítést is ki lehetett próbálni, augusztusban pedig az újudvari Vadudvar életébe nyertünk betekintést, ahol a gyerekek kecskét, lovat etethettek, alpakát vezethettek, kukoricát morzsolhattak, kipróbálhatták a szecskavágót, lovagolhattak és lovaskocsin is ülhettek. A pályázatnak köszönhetően a gyerekek további meglepetésekben is részesülhettek: minden gyermek tábori naplót és színesceruza-készletet, baseballsapkát és egy erdei kirándulásokra felszerelt hátizsákot kapott kulaccsal, távcsővel, iránytűvel, elemlámpával.

  Szintén pályázati keretből új természetfotós játszótér is létesült Obornakon és Csömödérben is, melyeket a táborokban már nagy örömmel birtokba is vettek a gyerekek. Elkészültek az egyedi tervezésű oktatódobozok is, az ebben található játékok a táborok környezeti nevelési munkáját segítették. Nem maradtak el természetesen a hagyományos táborozós programok sem: a számháború, a kincskeresős játékok, az erdei túra és az esti tábortűz. 

   

  A gyermekek – elmondásaik és visszajelzéseik szerint – nagyon jól érezték magukat, többen megjegyezték: „Ez nem is egy sima tábor, ez egy ajándéktábor!”.

  Bízunk benne, hogy idén is sok szép emléket vittek haza táborozóink, és még jobban megszerették az erdők világát. Megannyi jó visszajelzést kaptunk szülőktől és gyerekektől egyaránt, többen jelezték, hogy máskor is ellátogatnak hozzánk.

   

  Fűrné Kinsztler Anita

  Fotó: Fűrné Kinsztler Anita

   

  ESEMÉNYNAPTÁR:
  2017. július 3-7. Első erdei kalandtábor
  2017. augusztus 14-18. Második erdei kalandtábor