• 2018 Már. 12.
  09:24

  A „GO IN NATURE” projekt keretében 2017 júniusában mindkét erdei iskolába vásároltunk egy-egy mYnest madármegfigyelő tornyot a kapcsolódó játékelemekkel együtt (csúszdás balkon, hinták, piknik asztal, mágneses táblák, információs tábla, madárhatározó, hőmérő). A mYnest egy olyan madármegfigyelő oktatóeszköz, amely nagyban segíti az erdőpedagógiai munkát, hiszen segítségével a gyerekek élményszerűen jutnak hasznos, új ismeretekhez.

  A tornyot elsősorban madarak fotózására, azonosítására fejlesztették ki. A gyerekek detektívüveg mögül figyelhetik a közelben elhelyezett madáretetőre repülő madarakat, melyeket a madárhatározó, illetve az erdei iskola munkatársai segítségével be is tudnak azonosítani. Az elkészült fotók betölthetőek egy applikációba, ahol lehetőség van a saját fotóink eltárolására, térképen való feltüntetésére, más fotóinak, jegyzeteinek megtekintésére és értékelésére is. A program kvízkérdések segítségével motiválja a felhasználókat a játszva tanulásra, lehetőséget ad pontok gyűjtésére, melyek nyereményre válthatóak. Korunk gyermekei egyre inkább otthon érzik magukat a digitális világban, mely ilyen módon könnyen állítható az oktatás szolgálatába.

   

  Oktatódobozok az erdei iskoláknak

   

  Pályázati forrásból – szintén még júniusban – elkészültek erdei iskoláink számára az oktatódobozok, melyek számos interaktív játékot tartalmaznak: háromrétegű kirakó, oszlopkirakó, memóriakártya, interaktív tájkép, mágneses kirakó, állatetető, madárcsőrös játék, táplálékpiramis, „nagy pele egy éve” játék, kockavarázs játék, a tölgy növekedését szemléltető játék, lepke és bogár fejlődését bemutató játék, komplex satírozó és titkosírás korong, lábnyomfelismerő játék. Az oktatódobozok a játékok tárolására szolgálnak, de önmagukban is társasjátékként használhatóak.

   

  Az idei táborokban nagy lelkesedéssel fogadták a táborlakók a fejlesztéseket, örömmel vették használatba ezeket. Bízunk benne, hogy az új eszközök hozzájárulnak az erdőpedagógiai munka segítéséhez, és sok gyermek fog általuk élményekkel gazdagodni és játszva új ismeretekhez jutni.

   

  KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA: 
  Oktatóeszközök pályázati forrásból

   

  Godinek-Tóth Anita

  Fotó: Fűrné Kinsztler Anita