• 2018 Már. 12.
  09:25

  A dél-dunántúli régió erdészeti erdei iskolái – immár tizedik alkalommal – pedagógusok számára tartottak nyílt napot 2017. április 7-én Obornakon.
  A már hagyományosnak számító találkozót idén a Zalaerdő Zrt. szervezte, melyen összesen kilenc erdei iskola mutatkozott be.

  A rendezvényre elsősorban olyan oktatási intézmények képviselőit, pedagógusait vártuk, akiknek a pedagógiai programjában a környezeti nevelés és az erdei iskolai program kiemelten szerepel. Emellett minden olyan érdeklődőt szeretettel fogadtunk, akik élményekkel teli osztálykiránduláshoz, táborhoz kerestek programot és helyszínt. A nyílt nap célja volt az erdészeti erdei iskolák változatos erdőpedagógiai és szabadidős programkínálatának, megismertetése, továbbá a pedagógusokkal való személyes találkozás, egyfajta szakmai műhelymunka, a tanórákhoz és a tanórán kívüli környezeti neveléshez kapcsolódó továbbképzés biztosítása.

   

  A találkozó a „GO IN NATURE” című projekt részeként valósult meg a Szlovénia–Magyarország Együttműködési Program keretében, ezzel kiváló lehetőséget nyújtott a pályázati partnerekkel való kapcsolatépítésre, közjóléti tevékenységünk, programjaink népszerűsítésére is.

   

  A nyílt nap programja

   

  A nyílt nap megnyitóján Kovács Ferenc termelési igazgató, vezérigazgató-helyettes köszöntötte a házigazda Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola udvarán összegyűlt közel száz érdeklődőt, köztük az erdészeti erdei iskolák és a projektpartnerek képviselőit, valamint az óvodák és iskolák pedagógusait. Ezt követően az oktatóteremben, a fedett foglalkoztatóban, valamint a szálló teraszán ízlésesen kialakított standokon nyílt lehetőség az erdészeti erdei iskolák minősített szolgáltatásainak megismerésére. Az információk és a különféle kiadványok begyűjtése mellett szakmai tapasztalatcserére, közvetlen beszélgetésre is lehetőség volt, valamint kézműves foglalkozások is színesítették a palettát. Ezután a rendezvény terepi bemutatóval folytatódott, mely során erdei iskoláink vezetői, Povics Noémi és Molnárné Vitális Anikó egy rövid séta keretében az erdőben folytatott pedagógiai munkájukba, terepi foglalkozásaikba engedtek bepillantást. Különféle természetismereti játékok és „land art” bemutató segítségével szemléltették az erdészeti erdei iskolákban folyó igen sokrétű, élményközpontú, színvonalas környezeti nevelési munkát. Mátó Elemér kerületvezető erdész közreműködésével a légpuskás lövészetet is kipróbálhatták a vállalkozó kedvűek. Az ebédet követően ismeretterjesztő előadások gazdagították a programot; Gál Sándor kerületvezető erdész, gombaszakértő a gombák titokzatos világába kalauzolta az érdeklődőket, Fűr Tamás erdőmérnök, az OEE nagykanizsai helyi csoportjának titkárhelyettese pedig a 150 éve született Kaán Károly munkásságáról, „örökségéről” tartott mindenki számára tanulságos előadást. 

   

  A visszajelzések alapján is sikeresen lezajlott program hozzájárult erdei iskoláink népszerűsítéséhez, elősegítette a környezeti nevelési tevékenységünk minél szélesebb körre való kiterjesztését. Az érdeklődők élményekkel teli programon vehettek részt, és bízunk benne, hogy sokan közülük hamarosan újra vendégeink lesznek diákjaikkal, óvodáscsoportjukkal együtt.

   

  Fűrné Kinsztler Anita Fotó: Steyer Edina

   

  KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA:

  Élménypedagógia az erdőben 

   

  ESEMÉNYNAPTÁR:

  2017. április 7. Élménypedagógia az erdőben, nyílt nap az obornaki Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolában