Az Interreg V-A Szlovénia–Magyarország Együttműködési Program „GO IN NATURE” elnevezésű projektjének megvalósítási időszaka 2017. március 1-jétől 2020. február 29-ig tart. A projekt vezető partnere Muraszombat Város Önkormányzata, a projektpartner szlovén részről a Pomurje Cserkészszövetség, magyar részről Csesztreg Község Önkormányzata, a Holnapocska Közhasznú Nonprofit Kft. és a Zalaerdő Zrt. A „GO IN NATURE” projektelemek hozzájárulnak a határmenti együttműködés erősítéséhez, a térség ökoturisztikai fejlesztéséhez, valamint a szemléletformáláshoz.


Csesztreg Község Önkormányzata mint a település irányító szerve a helyi közügyek intézésén és a közfeladatok ellátásán túl nagy hangsúlyt fektet a helyi környezet- és természetvédelem fejlesztésére, szabadidős lehetőségek megteremtésére, a közösségi tevékenységek megvalósítására, illetve a település turisztikai kínálatának, szolgáltatásainak bővítésére.
 

Csesztreg célja a turisztikai lehetőségeinek továbbfejlesztése, a térség látnivalóinak, természeti értékeinek és épített örökségének megőrzése, illetve feltérképezése, a határtérség turizmusának megerősítése. A kidolgozott "termék" - útvonalak, a szakvezetők betanító képzése hozzájárul, hogy a résztvevők a térség természeti, társadalmi, gazdasági és kulturális értékeit megismerve a régióba érkezőknek szakszerűen mutathassák be a térséget.

 

A 2001-ben átadott CsesztRegélő Aktívpark infrastrukturális fejlesztése, a természeti értékek mentén kialakításra kerülő tanösvények, a szabadidőpark szolgáltatásainak továbbfejlesztése, a kapcsolódó eszközbeszerzések lehetővé teszik a tematikus gyermektáboroztatást. A fejlesztés révén a település turisztikai kínálata tovább bővül, a látogatók kulturált körülmények között, interaktív módon, célzottan fedezhetik fel és ismerhetik meg a környéket.

 

A szervezet szoros kapcsolatot épít ki határon átnyúló partnereivel, hogy a vidéki térség turisztikai vonzereje tovább nőjön.

 

A program támogatásával megvalósuló tevékenységek röviden:
 

  • 2017-ben felújítottuk a CsesztRegélő Aktívparkban az István és Gizella tornyot, amely látogatható.
  • 2017-ben kialakítottuk a CsesztRegélő Aktívparkban a Kakukkvirág interaktív tanösvényt.
  • 2017-ben egy Mynest madármegfigyelőt helyeztünk ki, amely szabadtéri játszótéri elemként funkcionál, és egyben csopotosan is zavartalanul megfigyelhetők az itt élő állatok a madárlesbe bújva.
  • 2018-ban szakmai tanulmányutat szervezünk a természeti értékek megismerésére.
  • 2018-ban tematikus táborokhoz (3 tematika: természetbúvár, horgász, napközis) öko tartalom fejlesztése, útvonalak kidolgozása, a  programokhoz szakvezetők képzése valósul meg.
  • 2018-ban és 2019-ben összesen 3 ötnapos tematikus tábort szervezünk,  ellátással, szakmai programokkal.
  • A projekt promóciójaként Őrség–Hetés bemutató kiadvány valósul meg 2 nyelven, játékos feladatokkal, egy közös térképpel.
  • GO IN NATURE Zala mobil applikációt fejlesztünk ki 3 nyelven, túrautakkal, mely tartalmazza a Muravidék, ill. Zala megye zöldturisztikai kínálatát.
  • Végezetül a projekt zárásaként természetközeli települések-falvak zöld utak mentén témában konferenciát szervezünk.