Az Interreg V-A Szlovénia–Magyarország Együttműködési Program „GO IN NATURE” elnevezésű projektjének megvalósítási időszaka 2017. március 1-jétől 2020. február 29-ig tart. A projekt vezető partnere Muraszombat Város Önkormányzata, a projektpartner szlovén részről a Pomurje Cserkészszövetség, magyar részről Csesztreg Község Önkormányzata, a Holnapocska Közhasznú Nonprofit Kft. és a Zalaerdő Zrt. A „GO IN NATURE” projektelemek hozzájárulnak a határmenti együttműködés erősítéséhez, a térség ökoturisztikai fejlesztéséhez, valamint a szemléletformáláshoz.


Élmények a természetben - gyalog és kerékpárral


Azzal, hogy a partner 2009 megszervezte a fiatalok számára a nemzetközi tábort, hatalmas tapasztalatot szerzett a régióban a foglalkozások előkészítésében, amelyek segítségével bemutatta és megismertette a fiatalokkal a régió sajátosságait, mindezt élményszerző tevékenységek formájában. A Jövő kihívása című projekt keretében a partner tapasztalatokat szerzett az ifjúsági szervezetek határon átívelő együttműködésében, az ifjúsági vezetők képzésében és a határon átnyúló térség közös stratégiai tervezésében. Ezzel a projekttel többek között megállapították, hogy a határon átnyúló régióban nincs megfelelő turisztikai kínálat a fiatalok számára, valamint nincsenek ehhez kapcsolódó szálláshelyek és megfelelő infrastruktúra. 


A projekt keretében szeretné a Muravidéki Cserkészszövetség rendbe tenni a Goričko tájparkban a természetes környezetet és az élménypontot Domonkosfa (Domanjševci) település közelében, ezen a településen van a cserkészház, mellette kialakított sátorhelyek vannak. Emellett szeretnének kidolgozni Kelet-Goričko térségére természetélmény-programot is.


A projekt során kialakítunk a Goričko tájpark keretében Domonkosfa településen egy helyszínt a természeti élményekre. A Cserkésszövetség együttműködése a Goričko tájparkkal nagyon jó, ami mindkét fél számára hasznos. A helyszín kiválasztása nem volt véletlenszerű, hiszen a környéken több olyan fontos helyszín található, amelyeket be lehet kapcsolni a kínálatba, többek között a Lutra központ Križevci településen (a kialakított tanösvény vége a cserkészháztól délre található patak mellett van), a Korenika ökogazdaság Šalovci településen, a helyszín mellett húzódik a Szent Márton nemzetközi túraút és egyéb túra- és gyalogösvények (Eurovelo kerékpárút kapcsolat a vasfüggöny mentén, az E7 európai hosszútávú gyalogút, ezenkívül számos regionális és rövidebb határon átnyúló út...).

 

A közelben levő erdőkkel, dombokkal és vizekkel maga a helyszín is kiváló lehetőségeket nyújt a Goričko tájpark keretében a természettel kapcsolatos élményekre. A helyszín gyalog és kerékpárral is megközelíthető, a szomszéd faluban vasútállomás van, egyéb utakkal kapcsolódik a többi helyszínhez.

 

Ökokemping


A helyszín rendbetétele magába foglalja az ökokemping rendbetételét az épület déli részén alap infrastruktúrával, a vizesblokkok rendbetételét és az épületben a programok lebonyolításához szükséges tanterem rendbetételét. A megújuló energiába történő beruházással (fotovoltaikus rendszer) pedig a demonstrációs hatás mellett biztosítjuk a kisebb energiafelhasználást és ezzel az épület és helyszín nyári működési költségeinek csökkentését. Az általunk megvalósuló programok zöme ezen helyszín keretében és környékén kerül megvalósításra. A felsorolt beruházásokkal kerekké tesszük a meglevő infrastruktúrát, amely így lehetővé teszi a projekt keretében kifejlesztett programok megvalósítását. Ezen beruházások és felszerelés (amely kiegészíti a már meglevőt) beszerzése nélkül ugyanis nem tudjuk biztosítani a programok megvalósításához a megfelelő színvonalat.

 

A kemping és a szabadtéri oktatótér konyhával és felszereléssel biztosítják a hosszabb természetismereti és élményprogramok megvalósítását. Az épület felszerelése és beruházások célja a programok megvalósításához biztosítani a megfelelő helyiségeket és felszerelést rossz idő esetén és nyáron kívüli időszakban is.