Kalandok a Kis-Balatonnál

Fedezd fel!

 

A virtuális technikák, a 3D, a smartphone-ok, az appok és a social média után itt a színfelbontás garantáltan 4K, a hangokat pedig a legkifinomultabb dolby surround-ban hallhatod.

A színek, a fények, a hangok és az illatok, a zöld összes árnyalata, a virágok színes kavalkádja, a madarak sokszínűsége és éneke a tiéd lehet, itt és most, méghozzá eredetiben!

Ismerd meg a Kis-Balatont, ahol ennek az érintetlen világnak minden apró mozzanatát érezheted!

Lélegezd be a természet friss illatát, érezd a víz éltető erejét, gyönyörködj a fenséges madarakban, és hagyd, hogy magával ragadjon az ősi érzés, hogy Te magad is a természet része vagy.

Több mint egy hétköznapi élmény, a lüktető természet legmélyén.

… és a legjobb, hogy Te teremtetted magadnak, az érzéseiddel.

Kalandok a Kis-Balatonnál programfüzet letöltése

 


A térkép letöltése teljes méretben 

 

1. NAP: KÁNYAVÁRI-SZIGET ÉS A KÁPOLNAPUSZTAI BIVALYREZERVÁTUM

 

Figyeld meg egészen testközelből vagy távcsövön keresztül a dagonyázó, legelésző bivalyokat, ha szerencséd van, fürgén szaladgáló ürgéket is láthatsz a fűben.

Egy kiállításon keresztül bepillantást nyerhetsz a bivalytartás ősi módszereibe, láthatsz hagyományos eszközöket, régi fényképeket.

A tanösvény mellett az állatsimogató garantáltan a kicsik és nagyok szívét is rabul ejti, a kiadós séta után itt igazán megmelengetheted a lelkedet.

 

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum közelében található az ikonikus fa hídjáról nevezetes Kányavári-sziget, a "Búbos vöcsök" tanösvénnyel.

A közel két kilométer hosszú, egész évben látogatható, 1-1,5 óra alatt végigjárható tanösvény 15 állomásán keresztül testközelből ismerheted meg a Kis-Balaton kivételes madárvilágát.

Szuper tipp egy kalandos bringatúra a Kis-Balaton mentén haladó szemet gyönyörködtető kerékpárúton, ahonnan a saját objektíveden keresztül személheted a hattyúkat, madarakat, vadkacsákat, és ha rádalkonyodik, akár denevéreket is láthatsz!

 

2. NAP: HOLNAPOCSKA TÁBOR - ZOBORI ÉLMÉNYPARK

Tudományos szórakoztató központ

                                  

A hely, ahol a központi téma a VÍZ!

Kicsik, nagyok, szülők és nagyszülők, valamint mozgásukban korlátozott vendégek egyaránt élvezhetik az interaktív játékparkot!

Beltéri élményelemekkel tapasztalhatod meg a csodát, vezetett programon, szerepjátékokkal tarkított kalandok keretében fedezhetik fel a varázslatos környezetünket. 

 

Mivel találkozhatsz itt?

  • Nyomon követheted a víz körforgását
  • Megnézheted a Földünk áramlatait
  • Magad csinálhatsz örvényt
  • Megfigyelheted, hogy viselkedik egy tenger alatti vulkán
  • Megtapasztalhatod, hogyan lehet széllel szembe vitorlázni
  • Hogy keletkezik a cunamit?
  • …és hogy kell védekezni az árvíz idején?

 

ÖKO KALAND

Interaktív biológia óra a szabadban, akár csapattal, akár családdal érkezel!

Kövesd a kijelölt sétautat Herman Ottó polihisztor nyomában, az ornitológus szemével a róla elnevezett tanösvényen, álljatok meg egy hangulatos szalonnasütésre a hegy árnyas ligetei alatt.

A túra során a vadfarmon természetes élőhelyükön találkozhatsz különböző vadon élő állatokkal. Láthatsz szarvasokat, muntyak szarvasokat, őzeket.

 

EGY KIS IZGALOM SOSEM ÁRT!

Tűzdeld meg pár hajmeresztő kalanddal az öko túrádat, hiszen Magyarország legnagyobb élményparkja közepén vagy!

Adrenalin csúszdák, extrém virtuális kalandok, kötélpálya és megszámlálhatatlan darabból álló játékarzenál vár rád!

 

3. NAP: MATULA BÁCSI NYOMÁBAN

 

Folytatódnak a kalandok a Diás-szigeten…

 

CSAK SZAKVEZETÉSSEL LÁTOGATHATÓ! IDŐPONTFOGLALÁS SZÜKSÉGES!

                                                                      

Tudtad, hogy a Kis-Balaton rejtett nádasában megbúvó házikóban született meg Fekete István: Tüskevár című regénye? Minden gyermek ismeri Tutajos és Bütyök történetét a feledhetetlen és megtapasztalásokkal teli nyári vakációról.

Ma is ott áll a regényből megismert legendás Matula bácsi kunyhója, ahova Te is bepillanthatsz!

A Diás-sziget egy varázslatos tisztásán álló házban íródott a Tüskevár, és a folytatása a Téli berek. Ma Fekete István író emlékhelye, ahol megtekinthető a dolgozószobája, valamint a természettudós Vönöczky Schenk Jakab emlékszobája is.

Diás-sziget, "Kócsag" tanösvényén keresztül juthatsz el a Fekete István emlékhelyre, betekintést nyerhetsz a Kis-Balaton területén előforduló vízinövények, denevérek, halak, hüllők, kétéltűek, madarak és emlősök életébe. Megtudhatod, hogyan szorították vissza vízibivalyokkal a csatornákban elburjánzó növényeket, milyen halászati eszköz a vejsze és hogyan halásztak vele, kinek volt döntő szerepe a nagy kócsag megmentésében és azt is, hogy mire szolgáltak a dorongutak.

A Kis-Balaton fokozottan védett területén, a Diás-szigeten található a Nemzeti Park Igazgatóság által 2010-ben átadott Kócsag Tanösvény. Kizárólag szakvezetővel, a Fekete István emlékhelyre vezető kirándulás keretében látogatható!

 

Túrák találkozóhelye:

Kis-Balaton Kutatóház (más néven: Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház)

GPS: 46.700668,17.238007

 

Időpontfoglalás:

Tel.: +36-83-315-341, +36-30-664-04-04

E-mail: bfnp.kisbalaton@gmail.com