A Csömödéri Állami Erdei Vasúthoz kapcsolódó programok

Helyi termék programcsomagok

Fűben, fában és virágban (Gyógynövény, méz és mese Iklódbördőcén)A vasutazáshoz kapcsolódó, körülbelül 2 óra időtartamú helyi termék-túra szervezhető családi programként kisgyerekekkel, de iskolai osztálykirándulására is kiválóan alkalmas. A vasúttól a bemutató helyszínéig a termelő gondoskodik vezetésről.

Utazás illatok és ízek mentén (Látogatás az ökotanyán és levendulásban Iklódbördőcén)A vasutazáshoz kapcsolódó körülbelül 1,5 óra időtartamú helyi termék túra szervezhető családi programként, de baráti társaságoknak is szívesen ajánljuk, akik szeretik a különleges ízeket. Női programként is szervezhető, ilyenkor a bemutató központi témája a levendulából készült illóolaj.

Ügyes kezek program (Kosárfonás és mézeskalács-díszítés)A vasutazáshoz kapcsolódó körülbelül 1,5 óra időtartamú helyi termék program szervezhető családi programként, de osztálykirándulásnak is szívesen ajánljuk, azoknak a diákoknak, akik kézügyességüket szeretnék próbára tenni. Húsvét és karácsony közeledtével szervezhető ünnepi készülődésként is.

Kulináris élmények (Sonka és sajt)A vasutazáshoz kapcsolódó körülbelül 3 óra időtartamú helyi termék program (termékcsoportonként 1,5 óra) szervezhető felnőtt vagy családi programként, de baráti társaságoknak is szívesen ajánljuk, azoknak, akik szeretnének a zalai kézműves élelmiszerek kiemelt termékeivel megismerkedni.

Két szomszéd vár (Helyi termék program Lentiben és Lendván) – 2 napos programA két napos program első napján a szomszédos Lendvára látogatunk el, ahol az impozáns Vinarium kilátótorony mellett egy helyi borászattal is megismerkedhetünk. A második nap a közeli Hetés tájegység jellegzetes szövését tanulmányozhatjuk Lentiben.

Erdei élménycsomagok (gyalogos)

Zalai erdőtáj az Alsó-Válicka mentén (gyalogtúra)A kirándulás során az Alsó-Válicka völgye mentén ismerkedünk meg a zalai erdőségekkel. A gyaloglás egy része bükkerdőben halad. A patak mentén a vízben gazdag területek növény és állatvilágával ismerkedhetünk meg.

Képes fa - gyalogtúra Lentiszombathely erdei vasúti megállótólLentiből indulva 15 perc vonatozás után érünk a Lentiszombathely–Mumor között lévő vasúti megállóhoz. Túrázással együtt a program kiinduló ponttól függően 2-3 óra között mozog.

Lentihegyi kitekintő gyalogtúraA gyaloglást a lenti erdei vasúti megállótól indítjuk. Csömödérről indulva 1 óra vonatozás után érünk a lenti végállomáshoz. Vonatozással együtt a program kiinduló ponttól függően 6-7 óra között mozog, tehát egész napra tervezzünk.

Budafai Arborétum-túraCsömödérről 1 óra vonatozás után érünk a kistolmácsi végállomáshoz. A kb. 7 km-es túra során megállunk a Budafapusztai Arborétumnál. Tavasszal, az azáleák virágzásakor az arborétum valódi tündérkertté változik, de a jegenye-, mamut- és mocsári fenyők egész évben különleges látványt nyújtanak.

Két nap-két hegy gyalogtúraAz első nap Lentiből indulva a Lendvadedesi-tavat és a Lentihegyet fedezhetjük fel, míg a második nap Bázakerettyén a szőlőhegyi kilátóból nézelődhetünk, és akár strandolást is beiktathatunk a programba.

Kerékpáros élménycsomagok

Dombok között tekergő (Kerékpáros élménytúrák a csömödéri erdei kisvasúthoz kapcsolódva)A kerékpáros kirándulás időtartama a vonatozással együtt 5-6 óra között mozog. A túrázást az erdei vasút csömödéri állomásáról indítjuk, és átszeljük a hatalmas, több száz éves bükkfáiról híres Vétyemi erdőrezervátumot. Gyakorlattal rendelkező kerékpárosok számára ajánljuk.

Lendvai látogatás – kerékpártúra profiknakA kerékpározást a lenti erdei vasúti megállótól indítjuk. Csömödérből indulva 50 perc vonatozás után érünk a lenti erdei vasúti állomáshoz. Kerékpározással együtt a program kiinduló ponttól függően 6-8 óra között mozog. A túra egyik legérdekesebb pontja a szlovéniai Lendván látható Vinárium kilátó.

Kerkaland-túra (Kerkalandi élmények)A kerékpározást a csömödéri erdei vasúti megállótól indítjuk. Lentiből indulva 50 perc vonatozás után érünk a csömödéri erdei vasúti állomáshoz. Kerékpározással együtt a program kiinduló ponttól függően 5-7 óra között mozog.

Hegyre fel, völgybe le 2 napos kerékpáros programA tervezett 2 napos kerékpártúra kihasználja Lenti azon természeti adottságát, hogy északról síkság (Kerka és más vízfolyások által kialakított terület) délről pedig dombvidék fogja közre.

Bunkertúra programcsomag

Bunker-túraA gyaloglást a pákai erdei vasút megállótól indítjuk. Csömödérről indulva 10 perc vonatozás után érünk a pákai erdei vasúti állomáshoz. Kistolmácsról indulva a vonatozás 1 óra. Vonatozással együtt a program kiinduló ponttól függően 2-5 óra között mozog.

Olajbányászati túra programcsomag

Zalai ipartörténeti sétaA vasutazással egybekötött kb. 1-1,5 órás gyalogtúra szervezhető családi programként, de iskolai kirándulására is kiválóan alkalmas. A túra az olajipar bölcsőjéből, Bázakerettyéből indul. Látunk működő himbát (mélyszivattyút) és megállhatunk a Budafa 2. kút közelében kialakított emlékhelyen is.